Plak instructie:

Hier vind u verschillende instructies: 

 

 

 

 

Plakinstructie Vinyl stickers

Plakinstructie Vinyl stickers

De sticker bestaat uit 3 lagen.

De backing (dit is de geruite ondergrond) De sticker zelf, en tot slot de bovenste laag de applicatietape (doorzichtig)

 

1. Maak eerst de ondergrond of het item waar de sticker op moet komen goed schoon, stof en vetvrij. Hou hiermee rekening met de ondergrond dat je niet iets gebruikt wat de ondergrond beschadigd. De ondergrond dient ook droog te zijn. Ook nieuwe artikelen moeten schoongemaakt worden omdat er vanuit de fabriek vaak een vettige laag op zit. En een pas geschilderd item bij voorkeur minimaal 2 weken laten drogen/uitharden.

2. Leg de sticker op een vlakke ondergrond en wrijf met een rakel of pas over de applicatie tape zodat de sticker daaraan blijft plakken. Controleer of dit lukt door de applicatie tape voorzichtig los te halen. Zo niet  dan nogmaals wrijven met iets meer druk.
Een  hele enkele keer komt de sticker niet los. Draai de sticker dan om en  "rol" de backing er als het ware af. Plak de applicatie tape weer terug. Breng daarna de sticker in positie met behulp van een stukje schilders tape.

(Houd voor een recht resultaat nooit de kniprand van backing aan, maar altijd de sticker zelf, bijvoorbeeld een lijn in de sticker of de onderkant van een tekst.)

3. Als de sticker op de juiste plek zit plak je de sticker over de gehele breedte vast met schilders tape. Afhankelijk van het item moet je even kijken welke kant het makkelijkst is. We gaan nu even uit van de bovenkant.

(Tip : Als de applicatie tape omgeslagen om de backing zit kan je dit ook loshalen en dit in plaats van de schilders tape gebruiken.)

4. Sla de sticker om en verwijder voorzichtig de backing.  De sticker moet nu op de applicatietape blijven plakken. Let op dat de hele sticker mee komt. Probeer de sticker zo min mogelijk aan te raken.

5. Zodra de backing is verwijderd ga je de sticker aanwrijven op het item. Begin aan de kant waar de sticker nog vast zit en wrijf met de rakel of pas vanuit het midden naar de andere kant.

TIP: Als het een grote sticker betreft (vanaf ongeveer a4 formaat) kan je ook eerst 10 a 15 cm loshalen van de backing, de backing wegknippen en dat deel aanwrijven. Zo weet je zeker dat de sticker goed vast zit en kan je daarna de andere kant helemaal loshalen en vast wrijven.

6. Als de backing volledig is verwijderd wrijf je voorzichtig maar stevig met de rakel of pas de sticker vanuit het midden naar de buitenkant aan. 

7. Eenmaal goed aangewreven kan de applicatietape verwijderd worden.

8. Let goed op dat de sticker op de ondergrond hecht.  Indien er nog een deel van de sticker aan de applicatie tape blijft plakken kan je deze hierdoor kapot trekken. Als de sticker niet aan de ondergrond hecht wrijf deze dan nogmaals aan. Je zou de sticker even 30 minuten kunnen laten rusten zodat de lijm van de sticker beter kan hechten.  Het kan ook zijn dat de ondergrond niet goed droog en/of vetvrij is. Maak de ondergrond dan nogmaals schoon en droog.

9. Als het om een klein stukje van de sticker gaat en wrijven helpt niet  kan je de sticker ook voorzichtig “helpen” met het puntje van een mesje.

10. Zodra je de applicatie tape helemaal verwijderd hebt kan je de sticker voorzichtig met je vingers nog een keer extra aanwrijven/duwen voor een betere hechting. Is de ondergrond vlak/plat dan kan je ook de backing over de sticker leggen en er nogmaals met een rakel of bankpasje overheen wrijven.

Extra informatie en tips.

-Plak altijd op een rustig moment. En bij goed licht. Haastige spoed is zelden goed.

-Stickers kunnen geplakt worden op een  gladde, stof en vetvrije ondergrond. Denk hierbij aan iets van glas, geverfd hout, porselein, plastic . Een ruwe ondergrond plakt minder goed en is op eigen risico. De plakkracht kan je wel versterken door na het plakken de sticker te verwarmen met een föhn en goed aan te drukken. Dit is echter geen garantie. Ook op ruwe items of items die geverfd zijn met een kalkhoudende verf (hier valt ook latex onder) hecht het minder goed.

-Stickers hechten minder goed bij een te hoge (zomerse) temperatuur. Wil je plakken maar blijkt het toch te warm kan je het item en de sticker even in de koelkast leggen. (als het past natuurlijk).

-Zit er een luchtbel in de sticker en krijg je deze er niet uitgewreven dan kan je met een spelt er een klein gaatje inprikken. De lucht kan je er dan uitwrijven en het speldenprikje is na het aanwrijven zo goed als onzichtbaar.

-Wil je stickers op bijvoorbeeld een vaas plakken is het belangrijk te letten op de vorm. Een ronde cilindervorm is geen probleem. Dit loopt rond en plakt met de ronding mee. Is de vaas (of ander item) bol dan word het lastiger. Maar meestal niet onmogelijk.  Je kan dan als het een tekst met meerdere regels betreft de regels het beste los knippen van elkaar en deze regel voor regel op plakken. Begin dan met de middelste regel. Een sticker met een groter oppervlak welke niet gesplitst kan worden kan niet op een bol item.

-De sticker kan na het plakken gereinigd worden met een mild reinigingsmiddel en een zachte pluisvrije doek. Echter is het aan te raden dit de eerste week niet te doen zodat de lijmlaag goed kan uitharden.

-Op een te ruwe ondergrond of een ondergrond geverfd met een kalkhoudende verf zal de sticker minder goed of niet plakken.  De plakkracht kan versterkt worden door de sticker na het opplakken te verwarmen met een föhn en de sticker goed aan te drukken. Dit is echter geen garantie.

-Indien de sticker verwijderd moet worden kan dit vergemakkelijkt worden door de sticker te verwarmen met een föhn. Afhankelijk van de ondergrond kan de ondergrond beschadigen als de sticker verwijderd wordt. Vlinder CREAtions kan hier niet voor aansprakelijk gesteld worden.

 

Belangrijk:

Voor foutief monteren van de sticker of het monteren op slecht hechtende materialen (waaronder bijvoorbeeld op kalkhoudende muurverven, siliconen materiaal, enz) kan Vlinder CREAtions niet aansprakelijk worden gesteld.

Plakinstructie statische stickers

1. – Ondergrond/drager waar de folie op zit (witte papier, soms blauw bij een witte folie).
2. – De folie zelf (kleur van de folie).

1. Bepaal de positie op het raam en maak dit licht vochtig (planten spuit bijvoorbeeld).
2. Leg jouw gluur sint / gluurpietje tegen het raam en wrijf met een (thee)doek over de achterkant van de drager.
3. Haal nu voorzichtig de drager van de folie af. Als het goed is blijft de folie nu op het raam zitten, niet alles? De drager nog even terug en nog es met de theedoek wrijven. Soms moet je `m even een randje helpen door al vast een stukje los te halen.

4. Klaar met de gluur sint / gluurpiet? Pak de drager er bij en peuter hem heel voorzichtig van het raam en leg `m voorzichtig terug op de drager. Om `m netjes te bewaren word het aangeraden er een a4 insteek hoesje tegen aan te leggen en plat bewaren!

Jouw gluurpietje staat nu op het raam en is klaar om beschilderd te worden! Dit kun je doen met krijt stiften, acryl, raamverf,.. noem maar op! Ik ben benieuwd naar jouw gluurpietje! Ben je ook daar mee klaar dan is jouw gluur sint / gluurpietje klaar om gevonden te worden!

 

Belangrijk:

  • Het raam moet goed schoon zijn, anders wil de sticker niet blijven plakken.
  • Bewaar je drager, dan kan je je gluur sint, gluurpiet er op bewaren voor volgend jaar.